In de naam van Allah, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle.

Er is geen macht, noch kracht dan die van Allah.

.

Wat te doen als je boos bent?

In de media zie je talloze voorbeelden van mensen, waaronder ook jongeren, die boos zijn en dit uiten met geweld. Dit kan het beeld vormen dat het misschien wel een goede manier is om woede te uiten, met geweld of vandalisme. Toch kunnen we met z'n allen stellen dat dit niet de juiste manier is.

Maar wat moet je dan, als je boos bent?



Het is in eerste instantie de truc om niet boos te worden.
Een man zei tegen de Profeet (SAWS) "Adviseer mij!" De Profeet (SAWS) antwoordde "Wordt niet boos en furieus." De man vroeg hetzelfde nog een keer, en nog een keer. En de Profeet (SAWS) antwoordde elke keer "Wordt niet boos en furieus." (Bukhari, boek 73:137)

Het advies dat de Profeet (SAWS) dus keer op keer geeft, is om niet boos te worden. Maar dat is niet gemakkelijk. In een andere overlevering zegt de Profeet (SAWS):

"De sterke is niet degene die anderen met kracht kan overmeesteren. De sterke is degene die zichzelf kan beheersen wanneer hij boos is." (Bukhari, boek 73:135)

Zoals het niet vanzelfsprekend is dat je fysiek sterker bent dan anderen, is het niet vanzelfsprekend dat je jezelf kan beheersen wanneer je boos bent. Beide gevallen vergen gerichte training! Er zijn 4 stappen waar je in kan oefenen.

Stap 1. De gedachte
De eerste stap tot boos worden heeft te maken met wat je denkt over iemand of een situatie. Stel je voor dat een ander iets heeft gezegd en/of gedaan wat jou raakt (bv. je heeft beledigd). Dan kan je meteen een boze gedachte hebben en die ander terug willen pakken, of je kan er kalm op reageren - of zelfs op een positieve manier. Allah (SWT) zegt hierover in de Qur'an:
"En het goede en het kwade zijn niet gelijk: beantwoord (het kwade) met wat beter is, dan zal degene met wie je in vijandschap leefde als een oprechte vriend worden." (Q. 41:34)
Dus denk positief, en reageer positief.

Stap 2. Toevlucht bij Allah (SWT)
Als dat niet helpt, en je voelt je toch boos worden, zoek dan toevlucht bij Allah (SWT). De woorden geven richting aan je gedachten en vraagt hulp aan Degene die kan helpen.
Twee mannen waren elkaar in het bijzijn van de Profeet (SAWS) aan het uitschelden. De een zei iets, waardoor de ander van woede helemaal rood werd in gezicht. De Profeet (SAWS) zei: "Ik ken een zin, waardoor de man zal ontspannen als hij het uitspreekt. Zei hij maar "ik zoek toevlucht bij Allah (SWT) van de vervloekte Sjaitaan" (A'oedhoe Billaahi Min As-Sjaitanir Radjiem). (Bukhari, boek 73:136)

Stap 3. Houdingsverandering
Als je in dezelfde houding blijft, dan blijft de spanning ook gemakkelijker in het lichaam. Dus verander van lichaamshouding.
De Profeet (SAWS) heeft gezegd: "Als een van jullie boos wordt wanneer hij staat, dan moet hij gaan zitten. Als de boosheid hem verlaat, dan is het goed, anders moet hij gaan liggen." (Sunan Abu Dawood)

Stap 4. Afkoelen
Tot slot kun je jezelf letterlijk afkoelen, met de rituele wassing (wudu).
De Profeet (SAWS) heeft gezegd: "Woede komt van de duivel, en de duivel is gemaakt van vuur, en vuur wordt geblust met water. Dus als een van jullie boos wordt, moet hij de wudu (rituele wassing) verrichten." (Sunan Abu Dawood)

Na deze stappen genomen te hebben, zal je vast niet snel de straat op gaan om met geweld en vandalisme uiting te geven aan je woede, Insha'Allah.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

..De Mark Quotes..

...Aan het laden...Even geduld a.u.b.