In de naam van Allah, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle.

Er is geen macht, noch kracht dan die van Allah.

.

Ramadan gewoontes

Samenvatting:
  • De maand Ramadan geeft de gelegenheid om een nieuwe frisse start te maken, het is uitermate geschikt om een nieuwe gewoonte aan te leren.
  • Een nieuwe gewoonte is aan te leren in een reeks van 21 dagen.
  • Goede gewoontes hoeven niet persé religieus te zijn, je mag zelf kiezen waar je in wil verbeteren.
-------------------------

De maand Ramadan is de vastenmaand voor moslims. Gedurende deze maand wordt er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten en gedronken. Een maand vasten heeft echter niet alleen met voedsel te maken, maar juist met de redenen waarom er gevast wordt. De opdracht hiertoe komt van Allah (SWT) en wordt uitgevoerd naar het voorbeeld van de profeet Mohammed (SAWS). Het vasten reinigt fysiek, geestelijk en spiritueel. Ramadan is een goede gelegenheid om opnieuw te beginnen.

Heb je altijd al nieuwe goede gewoontes willen aanleren, maar had je de tijd of de gelegenheid niet om hieraan te werken? Grijp dan je kans tijdens Ramadan. Met dit artikel zal ik proberen je op weg te helpen, Insha'Allah!


Maxwell Maltz introduceert in zijn boek 'Psycho Cybernetics' het concept van gewoonteveranderingen binnen 21 dagen. Het idee hierachter is dat de hersenen nieuwe verbindingen aanleggen, waardoor hetgeen je doet een automatisme wordt. Volgens de theorie worden die verbindingen slechts gevormd als je geen dag mist en een reeks hebt van 21 dagen achter elkaar.

Gewoontes zijn daden die je regelmatig doet. Ook de Islam onderschrijft het regelmatig doen van een goede daad. Aisha (RA) heeft overgeleverd dat er aan de Profeet (SAWS) werd gevraagd "Welke daden zijn het meest geliefd bij Allah(SWT)?" En hij zei "De meest regelmatige, constante daden, ook al zijn het er weinig." Hij voegde eraan toe "Vraag niet teveel van jezelf, alleen de daden die binnen je vermogen vallen." (Bukhari boek 76, nr. 472)

De maand Ramadan bestaat uit 29 á 30 dagen, je zou hierin dus kunnen beginnen met een nieuwe goede gewoonte. Veel mensen nemen zich bijvoorbeeld voor om elke dag hetzelfde gebed in ieder geval te verrichten, zoals het ochtendgebed (Fadjr), of om elke dag een stukje uit de Qur'an te lezen. Misschien heb je zelf ook wel goede voornemens om elke dag in Ramadan te doen! Maar de nieuwe gewoontes die je kan aanleren hoeven niet persé religieus van aard te zijn. Je zou ook kunnen denken aan gewoontes zoals 'meteen het bed opmaken als je opstaat', of elke dag een wandelingetje van een half uur te hebben. Het leuke is, dat je helemaal zelf mag kiezen! Want waar je ook aan wil werken, het leidt tot een verbetering van jezelf, en daar gaat het juist in Ramadan ook om.

Ik heb een document gemaakt die je elke dag kan invullen om je gewoonte te evalueren, dat is even terugkijken naar hoe het is gegaan.

De Gewoontes Check

---------------

Je kan je ook op de site Habitforge.com aanmelden en een gewoonte invoeren. Je krijgt dan elke dag een email met de vraag of het gelukt is. De website houdt bij hoeveel dagen het achter elkaar gelukt is.

Voor mensen met een smartphone zijn gratis apps te downloaden die je ook hierbij kunnen helpen.
  • Android: 1) Habit Streak   2) Habits   3) Habits free   4) Ibadah Evaluation
  • iPhone: Healthy Habits
  • Blackberry: 1) Easy habit builder for children   2) Excellent habit - better ToDo list maker   3) Ibadah Evaluation
**NB. Bovenstaande apps zijn NIET door mij getest, gebruik is op eigen verantwoordelijkheid**

Voor meer info over gewoonteveranderingen binnen 21 dagen kan je terecht op de blog van Walter Hottinga, hij heeft er een aantal artikelen over geschreven.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten

..De Mark Quotes..

...Aan het laden...Even geduld a.u.b.