In de naam van Allah, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle.

Er is geen macht, noch kracht dan die van Allah.

.

De oorsprong van Hadj (Isl. bedevaart)

Samenvatting:
  • De Ka'ba is in Mekka gebouwd door Ibrahim (AS) en zijn zoon Ismail (AS)
  • Ibrahim (AS) was een 'hanif', monotheist in meest perfecte vorm, en Mohammed (SAWS) volgde hem daarin. 
  • De Hadj wordt gerelateerd aan de Eenheid van Allah (SWT), en de volledige onderwerping daaraan door Ibrahim (AS)
  • De profeet Mohammed (SAWS) heeft de onzuiverheden, die in de loop de tijden in de Hadj-gebruiken waren geslopen, verwijderd en aan zijn metgezellen voorgedaan op welke manier de Hadj uitgevoerd moeten worden.
  • Onderaan het artikel enkele punten over de Hadj.
--------------------------------------------------




Geschiedenis van Hadj
De Hadj begon met Ibrahim (AS) die zijn erfgoed heeft achtergelaten in zowel het 'hanifisme' ware monotheisme als in de Hadj. Het nalatenschap van Ibrahim (AS) is zijn volledige onderwerping aan Allah (SWT). We lezen in Surah  al Hadj het volgende:

"En strijdt voor de zaak van Allah zoals er voor behoort te worden gestreden. Hij heeft u verkozen en heeft u in de godsdienst geen lasten opgelegd - dit is het geloof van uw vader Abraham. Hij heeft u Moslims genoemd voorheen en in dit Boek, opdat Onze boodschapper getuige over u zij, en dat gij getuige moogt zijn over de mensheid. Onderhoudt het gebed, betaalt de Zakaat en houdt u aan Allah vast. Hij is uw Beschermer. Een uitmuntend Meester en een uitnemend Helper."(Q. 22:78)

Zijn onderwerping en overgave aan de Wil van Allah(SWT) is gerelateerd aan zijn instellen van de Hadj. Hoewel Ibrahim (AS) niet tot het einde van zijn leven in Mekkah heeft gewoond, heeft hij daar de fundamenten van de Ka'ba in het midden van de vallei gezet. Ook heeft hij de principes van Tawheed (oprecht geloof in de eenheid van Allah (SWT)) in de hart van zijn zoon Ismail (AS) geplant, die ook een Profeet van Allah (SWT) was en zijn belofte hield om de Ka'ba te onderhouden en te beschermen.

De profeet Mohammed (SAWS), die ook een 'hanif' (monotheist) was, verwierp de afgoderij die naar Mekka was gekomen en riep op tot hetzelfde geloof als zijn voorvaders Ibrahim (AS) en Ismail (AS). Hij is door Allah (SWT) als laatste Boodschapper gekozen, als een genade voor de wereld. Hij manifesteerde het erfgoed 'Islam' opnieuw, en onderhield de Ka'ba en hij herinnerde iedereen weer aan de monotheistische religie van Ibrahim (AS).

Ibrahim (AS) en zijn zoon Ismail (AS) hebben de Ka'ba gebouwd. Deze wordt zo genoemd vanwege zijn kubusvorm. Dit is het centrum voor moslims over de gehele wereld. Wanneer een moslim bidt, dan richt hij zich in de richting van de Ka'ba. Hadj kan ook alleen maar in Mekka, op de aangewezen gebieden, verricht worden.  Toen Ibrahim (AS) klaar was met het bouwen van de Ka'ba, riep hij mensen op om de Hadj te verrichten en hij bad to Allah (SWT) om Mekka en haar omgeving te zegenen and om mensen ernaar toe te laten komen tot de Dag des Oordeels, ondanks dat het ver en in de woestijn gelegen is.

"En toen Abraham zeide: 'Mijn Heer maak deze stad (oord van) vrede en weerhoud mij en mijn kinderen van het aanbidden van afgoden. Mijn Heer, zij hebben inderdaad vele van de mensen op een dwaalspoor gebracht. Wie mij daarom ook volgt hij is stellig van mij en wat betreft hem die mij niet gehoorzaamt - Gij zijt voorzeker Vergevensgezind, Genadevol. Onze Heer, ik heb sommige van mijn kinderen in een onvruchtbaar dal dicht bij Uw heilig huis (de Kabah) gevestigd, onze Heer, opdat zij het gebed mogen houden. Stem het hart der mensen gunstig voor hen en voorzie hen van vruchten opdat zij dankbaar mogen zijn.'" (Q.14:35-37)

Allah (SWT) relateert het verhaal van Hadj en Ibrahim (AS) aan de Tawheed en Islam, de weg van Ibrahim (AS), Mohammed (SAWS) en alle andere profeten (AS).

"En toen Wij het Huis tot een plaats van verzameling voor de mensheid en een toevluchtsoord maakten, zeggende: "Neemt de plaats van Abraham als een plaats voor gebed". En Wij geboden Abraham en Ismaël, zeggende: "Reinigt Mijn Huis voor degenen, die de ommegang verrichten en voor degenen, die er toegewijd in verblijven en voor degenen, die zich neder buigen en zich ter aarde werpen. En toen Abraham bad: "Mijn Heer, maak deze plaats toch tot een oord van vrede en geef vruchten aan haar bewoners, die aan Allah en de laatste dag geloven", zeide Hij: "Ik zal voor een korte tijd ook aan hem, die niet gelooft weldaden schenken, daarna zal Ik hem in het Vuur drijven: het is een slechte verblijfplaats". En toen Abraham en Ismaël de muren van het Huis optrokken, biddende: "Heer, aanvaard dit van ons, want Gij zijt de Alhorende, de Alwetende, Heer, maak ons beiden aan U onderdanig en maak van ons nageslacht een volk, dat U onderdanig zij. En toon ons onze wijzen van aanbidding en wend U met barmhartigheid tot ons, zeker, Gij zijt Berouwaanvaardend en Genadevol. Heer, doe onder hen een boodschapper opstaan, die hun Uw tekenen zal verkondigen en hun het Boek en de Wijsheid zal verklaren en hen zal louteren. Voorzeker, Gij zijt de Almachtige, de Alwijze. En wie zal zich van het geloof van Abraham afwenden, behalve hij, die dwaas tegen zichzelf handelt? Voorzeker, Wij hebben hem in deze wereld uitverkoren en in de volgende zal hij gewis onder de rechtvaardigen zijn. Toen zijn Heer tot hem zeide: "Onderwerp U", zeide hij: "Ik heb mij aan de Heer der Werelden onderworpen". En hetzelfde legde Abraham aan zijn zonen op en Jacob deed desgelijks, zeggende: "O mijn zonen, Allah heeft waarlijk dit geloof voor u verkozen, sterft daarom niet, tenzij gij Moslims zijt."(Q.2:125-132)

Over de eerste oproep tot Hadj, zegt Allah (SWT) in de Qur'an het volgende:

"En toen Wij Abraham de plaats voor het Huis (de Kaaba) aanwezen zeggende: "Vereenzelvig niets met Mij, en houd Mijn Huis rein voor degenen die de rondgang verrichten en degenen die opstaan (voor gebed) en neerbuigen en zich ter aarde werpen. En verkondig de bedevaart aan de mensen. Zij zullen te voet of op magere kamelen van verre tot u komen. Opdat zij van hun voordeel getuigenis afleggen en de naam van Allah uitspreken gedurende de vastgestelde dagen over het vee waarvan Hij hen heeft voorzien. Eet dan daarvan en spijzigt de behoeftigen in nood. Laat hen dan hun vuilheid verwijderen en hun geloften vervullen en een omgang maken om het oude Huis (Kaaba)." Zo zij het. Wie dus de heilige geboden van Allah eert, het zal voor hem goed zijn in de ogen van zijn Heer. En wettig voor u is alle vee behalve hetgeen u anderszins is verkondigd. Vermijdt derhalve de onreinheid der afgodsbeelden en vermijdt het valse woord." (Q.22:26-30)

De Hadj werd dus al verricht voor de komst van de profeet Mohammed (SAWS). Hij heeft echter de Ka'ba ontdaan van afgodsbeelden en heeft een eind gemaakt aan de heidense godsdiensten en gebruiken die langzaamaan de manier van Ibrahim (AS) en Ismail (AS) hadden veranderd. De profeet Mohammed (SAWS) liet zijn metgezellen hoe zij de Hadj op de juiste manier moesten verrichten, en zei:

"O mensen! Leer van mij de manier waarop de Hadjrituelen verricht moeten worden, want ik weet niet of ik in staat ben om volgend de Hadj te verrichten."(Muslim, An- Nassaa'i, Abu Dawud en Ahmad)


Wat puntjes over de Hadj
  • Hadj is een daad van Aanbidding - geen toeristische aangelegenheid - welke een fysieke en spirituele voorbereiding vereist.
  • Het is een station van vernieuwing van de Iman, en waar zondes uitgewist worden door vergiffenis. En waar geloof, vertrouwen en liefde voor Allah (SWT), zijn profeten en de andere gelovigen toenemen. De bedevaartsganger wordt gereinigd en komt hiervandaan zonder zondes als een pasgeboren baby.
  • Het is een instituut dat Taqwa (Godsbewustzijn en bewustwording van verplichtingen ten aanzien van Allah (SWT)) traint, en goede karakter en discipline vormt, net zoals de andere zuilen van de Islam.
  • Het is een manifestatie van broederschap, gelijkheid en eenheid. De moslims zijn als verschillende takken, maar van een boom. In de Hadj leren we de 'geest van eenheid' te ontwikkelen.
  • Het is een jaarlijke Moslimconventie waarbij moslims komen van verschillende uithoeken, kleuren, rassen en talen. Ze wisselen ideeen uit en vieren hun eenheid in geloof en diversiteit in cultuur. 

bron: http://www.hajjnow.com/book/importance.shtml 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

..De Mark Quotes..

...Aan het laden...Even geduld a.u.b.