In de naam van Allah, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle.

Er is geen macht, noch kracht dan die van Allah.

.

Hijab

Samenvatting:
  • Een hoofddoek is een onderdeel van Hijab: bedekkende kleding met passende gedrag en gedachtes.
  • Vrouwen hebben geen onderdrukte positie in de Islam en vrouwen die Hijab dragen voelen zich juist lekker in hun vel zitten.
  • Ondanks de sociale druk om mee te doen met anderen, zijn er veel meiden die er zelf voor kiezen om Hijab te dragen. Dit is zeer inspirerend en laat zien hoe sterk zij zijn.
---
Hijab (spreek uit als hie-djaab) is het dragen van bedekkende kleding, waar ook het dragen van een hoofddoek bij hoort. Een hoofddoek alleen is niet hetzelfde als hijab, maar vaak wordt wel hetzelfde bedoeld.

Het volgend stukje is een vrije vertaling uit het boek "a guide to Parenting, from an Islamic prespective", geschreven door Muhammad Abdul Bari.

Waarom is de hijab zo belangrijk in de Islam? Het antwoord is simpel: het bevel tot het dragen van de hijab komt van Allah(SWT), en Hij alleen kan weten waar de werkelijke waardigheid van mensen in zit. Er zijn uitmuntende redenen achter Zijn bevelen, allemaal ten goede van de mens.

Vrouwen zijn gezegend met fysieke schoonheden en zachte persoonlijkheden om mannen met hun mannelijke aard aan te vullen. Mannen zijn van nature seksueel ingesteld, het dragen van een hijab beschermt de vrouwen voor avances van mannen. Ook worden mannen door de hijab van vrouwen beschermt, doordat ze zo minder verleid worden door het aantrekkelijke uiterlijk van vrouwen.
Kleding is een essentieel onderdeel van de hijab, maar de juiste gedachtes en houdingen zijn net zo belangrijk. Als het uiterlijk symbool van zuiverheid en bescheidenheid overeenkomt met een een innerlijke overgave aan Allah (SWT), dan kan de hijab vrouwen tot sociale en spirituele hoogtes brengen.

Vrouwen die een hoofddoek dragen worden vaak als onderdrukt en achtergesteld gezien. Maar de positie van vrouwen in de Islam is het tegenovergestelde!! 
- Als dochter is zij een zegening voor haar vader.
- Als vrouw is zij de helft van de religie van haar man.
-Als moeder heeft zij de hoogste positie voor haar kinderen, hun paradijs ligt aan haar voeten.
De vrouw geniet waardigheid en de Islam is een veilige haven voor haar.
Moslims van tegenwoordig stellen op enkele of meerdere vlakken misschien de Islam teleur, maar de Islam zal hen nooit teleurstellen. Dat er moslimgemeenschappen zijn die de vrouw marginaliseert (weinig tot geen waarde toekent) heeft niks met de Islam te maken, maar met het verval van die maatschappijen.

Hier zijn een aantal uitspraken van vrouwen die de hijab dragen:
* De hijab is het heerlijkste type kleding voor vrouwen in de wereld. Het geeft hen een gevoel van veiligheid in een wereld van starende ogen. (een moslima bekeerling)

* Veel niet-moslims kunnen denken dat zulke kleding beperkend of zelfs onderdrukkend is, een teken van overgave aan mannen. Maar degenen die hijab dragen ervaren het juist als bevrijdend. (een moslima bekeerling)

* Het is de tegenovergestelde van ondergeschiktheid. We dragen het omdat we ervoor kiezen; omdat we weigeren om lustobjecten te zijn. We zeggen eigenlijk: 'Waardeer ons om wie we zijn, onze karakters, niet om hoe we eruit zien. We doen niet mee met het spel van 'leuk uitzien voor jou'. We laten ons niet door jou aannemen, omdat je onze benen er goed vindt uitzien, of omdat we leuk staan op kantoor'. (een moslima docente)

* De religieuze regelgeving om bescheiden kleding te dragen is helemaal niet beperkt tot de Islam alleen. Zo moeten orthodoxe Joodse vrouwen, bijvoorbeeld, hun haar en kleding bedekken om hun schoonheden in het openbaar te beschermen. Ook de habijten van nonnen worden gedragen vanuit een oproep tot bescheidenheid. (een moslima activiste)

Voor jonge moslimmeiden is het in het Westen een grote uitdaging om de hijab te dragen. De sociale druk op hen om mee te doen met anderen is enorm. De hijab is juist daarom ook een teken van moed en empowerment (zelfversterking) van vrouwen en geeft een stevige basis aan de moslimidentiteit. Het is inspirerend om te zien dat juist in het Westen veel moslimmeisjes er bewust voor kiezen om de hijab te dragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

..De Mark Quotes..

...Aan het laden...Even geduld a.u.b.